Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Regionale mobiliteit personen

Trein heeft groot aandeel in mobiliteit tussen steden

Trein heeft groot aandeel in mobiliteit tussen steden

Trein heeft groot aandeel in mobiliteit tussen steden

Toelichting


Modal split van verplaatsingen tussen zeven steden in de Randstad, gemiddelden over de jaren 2010-2014 (er is gekeken naar de verplaatsingen met een herkomst én een bestemming in één van zeven steden in de Randstad). Bron: CBS OViN (2010-2014); bewerking KiM.  • Voor alle verplaatsingen met een herkomst én een bestemming in één van zeven steden in de Randstad speelt het openbaar vervoer (vooral de trein) een belangrijke rol. Tussen Amsterdam en Utrecht, Den Haag en Utrecht en Den Haag en Leiden is het aandeel van het openbaar vervoer zelfs groter dan het aandeel van de auto.
  • Voor verplaatsingen tussen overige steden ligt het aandeel van het openbaar vervoer wat lager. Op deze trajecten gebruiken mensen verhoudingsgewijs vaker de auto.
  • Kijken we naar alle verplaatsingen die vertrekken of aankomen in de steden, dan blijkt het merendeel van deze zogeheten inkomende en uitgaande pendel per auto te gaan (zie ‘Auto belangrijkste vervoerwijze voor inkomende en uitgaande pendel’).
  • De woon-werkverplaatsingen binnen de steden gaan vaak per fiets (zie ‘Fiets in veel gevallen belangrijkste vervoerwijze voor woon-werkverplaatsingen binnen steden’).
 
Gebruikte afkortingen